25 Haziran 2012 Pazartesi

Bugün Okul Var

   Okullar... Hayatımızın önemli bir parçası... Ömrümüzün önemli bir kısmını harcadığımız yer... Yeni şeyler öğrendiğimiz, duygu ve düşüncelerimizi paylaştığımız bir mekan... Eğitimcilerin ve siyasetçilerin genellikle övgüyle bahsettiği yerler. Herkesin gitmesi gereken bir yer... Bazen zorla götürülen bazense teşvikle... Belki de çoğumuzun hayatımızda karşılaştığı ilk kalabalık, ilk sosyal ortam.

   Günümüz dünyasında artık devletlerin kontrolünde okullar. Ya eğitim doğrudan devlet okulları aracılığıyla verilmekte veya özel eğitim kurumlardaki müfredat devlet eli ile belirlenmektedir. Ortaçağın dünyasında dini kurumların konrolündeydi muhtemelen. Avrupa'da kilisenin, müslüman dünyada ise medreselerin... 

   Verilen eğitim devletlerin ideolojisiyle belirleniyor. Türkiye'de Kemalizm eksenli, İran gibi ülkelerde ise şeriat... Devletler okullar vasıtasıyla kendi ideoloji, din ve ahlak anlayışlarını çocuklara ve gençlere empoze etmekte. Hangi dine inanacağımıza, nasıl düşüneceğimize onlar karar veriyor. Bize bu konuda pek de özgürlük tanımıyorlar. Belki de özgürlüğün geçer akçe olduğu ülkelerde durum biraz daha farklı olabilir. 

   Okulun insan hayatına kattığı elbette ki pek çok şey var. Sosyalleşmek bunların en önemlilerinden birisi sanırım. Yeni şeyler öğrenmek, analitik düşünme yeteneği kazanmak ve daha sayamadığımız pek çok şey. Artıları mı daha fazladır eksilerimi bilinmez lakin gidenlerin pek de memnun olmadığı aşikar. Kar yağdığında okulların tatil olmasını hangimiz umut etmiyor ki... Kaçımız okullara isteyerek ve severek gidiyoruz? Çoğumuz gerçekten de okullara severek ve isteyerek mi gidiyoruz? Hiç zannetmiyorum. İşin ilginç yanı bütün bunları hepimiz biliyoruz ama nedense siyasetçiler ve eğitimciler bunları bir sorun olarak görmüyorlar. 4+4+4, başörtüsü yasağı, imam hatipler, kat sayı, sınavlar... Bütün bunlar onların ilgisini daha çok çekiyor olmalı. 

   Bir de okullarda öğrendiklerimizin ne kadarını günlük hayatımızda veya mesleki hayatımızda kullanıyoruz? Ben şu ana kadar öğrendiklerimin çoğunu kullandığımı söyleyebilirim. İlerde kullanacağımı da zannetmiyorum. Eğitim sistemi şöyle çalışıyor olmalı : "Canım öğrensinler işleri ne ilerde lazım olur belki. Üstelik fazla bilgi göz çıkarmaz." Eğitimcilerin bu konuları ders edinmemeleri normal. Okullar ne kadar değerli olursa eğitimciler de o kadar değerli olur haliyle. Okulların kapandığını düşünsenize. Bütün eğitimciler işsiz kalır. Eğitimcilerin bu işten nemalandıkları aşikar. Neden okulları kötülesinler ki? Elbette herkesin okuması gerektiğinden, okumanın faydalarından söz edecekler. Siyasetçilere gelince sanırım onlar da sidik yarıştırma derdindeler. Daha fazla okursak daha fazla gelişiriz veya bizim ülkemizde okul okuyan insan sayısı sizinkinden daha fazla diyerekten bir yarış içerisinde olmalılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder